Opmerkelijk

Op 31 januari hebben we een blauwe maan, een super maan en een maansverduistering, een eerste in 152 jaar

Het is erg fascinerend om naar astronomische verschijnselen te kijken. Deze zijn dan ook bijzonder zeldzaam. 31 januari krijg je de kans om niet maar één maanfenomeen, maar drie fenomenen te bekijken. Space.com vermeld dat er een blauwe maan, een supermaan en een maansverduistering te zien zal zijn.

Het is buitengewoon dat deze drie manen tegelijk te zien zijn. De laatste keer dat dit gebeurde was op 31 maart 1866. Het is dus 152 jaar geleden dat een supermaan, een blauwe maan en een maansverduistering gelijktijdig voorkomen. Dit is dus een interessant detail voor liefhebbers van astronomische gebeurtenissen.

Mocht je je nu afvragen wat blauwe maan, supermaan en maansverduistering nu eigenlijk betekenen, dan vind je hieronder het antwoord.

De blauwe maan is een gebeurtenis die iedere 2,7 jaar plaatsvindt. De naam blauwe maan komt van het Angelsaksisch en wordt vanaf de 16e eeuw gebruikt. Wanneer twee volle manen tijdens dezelfde maand vooromen wordt de tweede volle maan ook wel een blauwe maan genoemd.

De super maan treedt op als de afstand tussen de aarde en de maan het kleinste is. Dus tussen de 356.000 km en de 406.000 km. Op 31 januari zou de afstand tussen de maan en de aarde 359.000 km moeten zijn. Hierdoor lijkt de maan groter en helderder.

We spreken van een maansverduistering als de aarde precies tussen de maan en de zon staat. Veel mensen, vooral in India, Frans Polynesië, Nieuw-Caledonië of in West-Amerika kunnen dit fenomeen op 31 januari zien. Helaas voor ons is dit fenomeen niet zichtbaar in België en Nederland.

Een buitengewone situatie die de liefhebbers van astronomie en nieuwsgierigen gelukkig zullen maken. Een evenement dat we zeker niet snel zullen herbeleven. Deel dit bericht met je vrienden en familie om ze op te hoogte te stellen van dit fenomeen!

Wat vind jij? Reageer hieronder: